Highlights ronde tafels Vlaams-Brabant ontmoet Medtech Brainport
17 november 2020
Essentieel onderdeel van het programma vormde de virtuele ronde tafels waaraan ruim 100 deelnemers tijdens parallelle breakoutsessies vier technologieën bespraken: Imaging and diagnostics, Big data, AI en health, Flexibele elektronica en 3D-printing. Naast korte pitches van de bedrijven bespraken de deelnemers de trends, ontwikkelingen en uitdagingen in hun veld. Hieronder de belangrijkste highlights per technologie.
Imaging and diagnostics
- Meer output halen tegen minder kosten. Om dit te doen is samenwerking essentieel. Deze en andere sessies helpen om elkaar te vinden en te zien hoe we elkaar kunnen ondersteunen in de zoektocht naar betere medical imaging, competitief tegenover de low cost countries
- Concurrentie vanuit Azië is immens en wordt steeds groter. Wat grote consequenties heeft voor de prijsdruk. Dat vereist een andere manier van opereren en je onderscheiden. De wens is er om onderscheidende technologische functionaliteiten te leveren. Daarbij worden AI en deep learning toepassingen voor imaging meermaals genoemd.
- Ook wordt benadrukt dat de prijsdruk niet alleen op te lossen is in technologische zin maar vooral vanuit focus outcome voor patiënten en klantgerichtheid: niet denken vanuit een product maar vanuit een totaaloplossing voor een klant/ patiënt.
- De wens om nauwer samen te werken in de keten en daarmee de expertise van de individuele bedrijven te benutten voor de hele keten zowel in Nederland als België wordt door vele aanwezigen uitgesproken.
Big data en Health
- Er is ontzettend veel data. Veel systemen zijn geïnstalleerd. Maar we moeten nog een enorme stap zetten om daadwerkelijk de data klinisch te gaan gebruiken.
- Start met het gebruik van gecontroleerde datasets. In een vroegtijdig stadium nadenken over wat de klantbehoefte is. Waarbij je statistieken los kan laten op gecontroleerde datasets. Daar kan je al veel resultaten mee behalen. Dat is het begin voordat je over kunt stappen naar big data.
- Binnen Healthcare is data krijgen heel complex. Wie is eigenaar van data? Het ziekenhuis of de patiënt. In Nederland is het nog niet juridisch geregeld dat de patiënt eigenaar is van de data.
- Er is veel discussie tussen de industrie en ziekenhuizen over omgang met data. Er wordt hier heel verschillend over gedacht. We zullen beter met elkaar moeten regelen hoe we omgaan met data.
- Vooral kleine start-ups krijgen veel tegenwind vanuit datasecurity in ziekenhuizen. In het schaalbaar maken zijn nog heel veel hordes te nemen.
- Het boek ‘Data-dilemma’s in de zorg’ van het MMC is de leestip voor onder de kerstboom. In het voorjaar 2021 volgt een Datamanifest voor de zorg.
- Aan de ene kant is er een duidelijke geldstroom in hardware. Maar in data is dat veel lastiger. Wat is de waarde wat we met data aan het creëren zijn. The willingness to pay. Een lastige propositie. Door
Covid is daar een versnelling in gekomen. Men is daar nu veel meer toe bereid. - Ziekenhuizen vragen om een oplossing en niet om een product. Daar is datascience een belangrijke enabler in.
Flexibele elektronica
- Flexibele of geprinte elektronica zijn enabling technologieën die al een redelijk maturiteitsniveau hebben bereikt. Ze maken producten zoals wearable monitoring devices en teststrookjes met biochemische sensoren mogelijk.
- De belangrijkste uitdagingen zijn vooral op het systeemniveau. Flexibele elektronica blijken in de meeste gevallen niet meer de beperkende factor te zijn om een product te ontwikkelen.
- In de toekomst verwachten we dat flexibele elektronica ook gebruikt zullen worden in systemen voor medicijntoediening of monitoring zowel binnen als buiten het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een insuline pomp. Ook voor implantaten zou dit mogelijkheden kunnen bieden maar dit ligt omwille van de bio-compatibiliteitseisen wat verder in de toekomst.
- Productontwikkelaars die flexibele elektronica willen toepassen in medtech lopen tegen dezelfde uitdagingen aan als alle ontwikkelaars van medische producten: met name regelgeving, financiering, terugbetaling etc.
- Ten slotte werd data expliciet genoemd als een uitdaging omdat de meeste producten gebaseerd op flexibele elektronica data genereren die nu nog onvoldoende benut worden.
3D-printing
- Bij de uitbraak van COVID-19 stonden medische supply chains sterk onder druk. We zouden voor de toekomst moeten inzetten op agile en de-risked innovation, waaronder de ontwikkeling van capabele en gecertificeerde AM-faciliteiten, centra en toeleverketens dichtbij ziekenhuizen.
- Tijdens het versterken van medische supply chains is tijdens de eerste uitbraak van corona gebleken dat je tegen relatief weinig kosten en risico’s in een paar maanden volledig gecertificeerde kritische
onderdelen kunt ontwikkelen voor nieuwe producten. Een mooi voorbeeld daarvan is de Oxygen PEEP Mask van Materialise om een tekort aan beademingsapparatuur op te vangen. - Kijkend naar de afhankelijkheid van medicijnen van leveranciers van andere continenten zouden we met elkaar moeten inzetten op ontwikkeling van gepersonaliseerde medicijnen.
- Er is een duidelijke complementariteit te vinden is tussen Leuven (biotech en pharma) en Brainport (medtech machinebouw en 3D-printproces) als het gaat om de ontwikkeling en productie van personalised medicine. Er is bijvoorbeeld nog geen OEM die gepersonaliseerde medicijnen kan printen. Samenwerking vanuit deze complementariteit is een serieuze kans om een maatschappelijke uitdaging regionaal op te lossen met perspectief van economisch rendement.